Eerst zien dan geloven

Tijdens mijn zoektocht als kunstenaar en filosofisch mens, kwam ik erachter dat een hoop thema’s waarmee ik me bezighoud gesymboliseerd worden in de het verhaal van de kruisweg. Niet de traditionele vertaling, maar de Bijbelse versie. Volgens mij is alles wat we doen en meemaken onder te brengen in de thema’s van de 14 kruiswegstaties. Als we ons bewust worden van ons handelen, dan komen we tot inzicht en kunnen we zo nu en dan verlichting vinden. Ik neem je graag mee door mijn beeldende vertaling van dit verhaal.

Video-impressie expositie Eerst zien dan geloven, Mariëngaarde kapel 2019

Prikbord

Passiflora, symbool voor het lijden van Christus

De verschillende delen van depassiflora  hebben een eigen betekenis. De eerste laag bestaat uit vijf kroon- en  vijf kelkbladeren. Het Vaticaan noemt ze de tien kroon- en kelkbladeren. De daarboven geplaatste roodgevlekte bijkroon verwijst naar de bebloede doornenkroon die Jezus droeg op zijn weg naar Golgotha; op weg naar zijn kruisiging. De vijf meeldraden symboliseren de stigmata, de wonden in handen, voeten en zijde die Jezus zijn toegebracht bij het aan het kruis nagelen. De drie stempels verbeelden de spijkers die door zijn handen en samengevoegde voeten waren geslagen. Het vruchtbeginsel wordt gezien als de in azijn gedompelde spons, waarmee Jezus te drinken kreeg en de ranken staan symbool voor de gesels waarmee hij werd geslagen.

De drie stempels symboliseren de kruisnagels, de driekleurige krans rondom het bestuivingsorgaan symboliseert de doornenkroon en het gesteelde vruchtbeginsel is het symbool van de kelk des Heren.

Diapresentatie ‘Veronicadoek’

Diapresentatie, Beeld Akasha