Mijn passie

Oil painting Translation of the Stations of the Cross, 160 x 100 cm, by Jofke

Wandel mee door mijn kruisweg…

Verspreid over een linnen doek van 100 cm hoog bij 160 cm breed zijn in olieverf 17 mensfiguren geschilderd. De achtergrond is overwegend donkerblauw. Het schilderij oogt daardoor in eerste instantie zwaar. Samen met de confronterende elementen in het werk gaat dit over de donkere kant oftewel de weerstand in onszelf. Er zitten verlichtende aspecten in het schilderij. Het hele schilderij verwijst hierdoor naar de eerste statie, die gaat over het aanvaarden van ons lot.

Lees meer
De figuren beelden mensen in verschillende poses uit die verwijzen naar de 14 Bijbelse kruiswegstaties. Linksboven zitten drie vrouwfiguren met opgetrokken knieën en hun armen om de benen geslagen. Het hoofd is gebogen waardoor de lange roodbruine haren over het gezicht vallen. De drie vrouwfiguren zijn bijna identiek. Door de vrije schilderstijl wijken ze wat van elkaar af. De herhaling van deze vrouw verwijst naar de vierde statie, die gaat over ontkenning uit angst voor de gevolgen.

Boven de derde vrouw, ongeveer in het midden van het schilderij, kijkt een groot gezicht naar boven. Het aanzicht van dit gezicht is van onder. Het gezicht zou kunnen verwijzen naar het Goddelijke dat in alles aanwezig is. We zouden in vertrouwen kunnen berusten in deze universele macht en vertrouwen op onze intuïtie die hier onderdeel van is. Wij weten immers niet wat ons te wachten staat en kunnen alleen naar eer en geweten handelen, in vertrouwen dat dan alles goed is. Hier gaan statie 10 over.

Rechtsonder het grote gezicht zitten twee figuren gebukt naast elkaar. De een verschuilt zich achter de ander, die twee touwen vasthoudt waar een vrouw aan de polsen is vastgebonden. Die vrouwfiguur staat onder deze mannen afgebeeld als een Christa, een vrouwelijke diender van Christus. De twee figuren houden deze vrouwfiguur stevig vast die daardoor niets anders kan doen dan loslaten van de controle. Een slogan die ik in een eerdere studie over dit onderwerp heb bedacht is “I’m releasing the warrior in me to release yours” ofwel: Ik laat de krijger in mij los om die van jou vrij te laten. Hier gaat volgens mij de vijfde statie over. Achter de vrouw schijnt een groot licht dat verwijst naar de verlichting die je ervaart wanneer je de controle loslaat.

Rechtsboven in de hoek staat een Jezusfiguur die de communie geeft aan een vrouw de haar handen in bidpose omhooghoudt. Achter deze twee figuren schijnt felgeel licht als twee aureolen die in elkaar over gaan. De nederige houding van de vrouw ten opzichte van de Christusfiguur verwijst naar de nederigheid waar in statie 12 over geschreven wordt.

Ik heb de bovenste helft van het schilderij beschreven en ga weer naar links. Het hoofd van de eerste van de drie in elkaar gedoken vrouwfiguren is voor het hoofd afgebeeld van een groot geschilderde vrouwfiguur met een diep decolleté. Je zou het kunnen zien als dat de vrouwfiguur linksboven in het hoofd van de grote vrouw zit. Deze groot afgebeelde vrouwfiguur strekt haar arm uit met een open hand. Een open hand met de handpalm naar boven gericht geeft aan dat je geen bedreiging bent. Het doet denken aan de onderdanige hand van een bedelaar op straat en in feite betekent het ook hetzelfde.
De deels ontblote boezem verwijst naar verheerlijking waar het in de derde statie over gaat. Trots en hebzucht kunnen ervoor zorgen dat we handelen ten koste van anderen.
Als je goed kijkt lijkt er in de grote open hand een oog te zitten.

De hand wijst naar twee vaag geschilderde figuren. Eén van de figuren zit op de knieën en buigt zich over de andere figuur heen die op de rug op de grond ligt. De figuur is met polsen, enkels en hals vastgebonden en daardoor machteloos. Dit verwijst naar machtsmisbruik en onderdrukking waar in de achtste statie over wordt geschreven. De figuren zijn op het eerste oog niet meteen zichtbaar. Dit verwijst naar het wegzakken van Judas na het verraden van Jezus in de tweede statie.

Op de olijfberg zegt Jezus tegen God: ‘Ik zal uw beker leegdrinken en daarmee mijn lot aanvaarden Uw wil zal geschieden.’ Rechts naast de open hand en de hiervoor beschreven twee figuren staat een grote goudgele beker waar een rode vloeistof uit vloeit. Die vloeistof kan verwijzen naar het bloed van Jezus. De beker wijn die wij met elkaar delen staat symbool voor het bloed van het Nieuwe Verbond dat voor ons werd uitgegoten tot vergeving van zonden. De 13e statie gaat over verlossing. Over een nieuw begin na een lijdensweg dankzij vergeving, overgave en liefde.

In de beker staat een langharige figuur met armen opzij gespreid. Deze figuur komt halverwege de rug boven de beker uit. De rest van het lichaam is niet zichtbaar, omdat het in de volle beker verdwijnt. Doordat de figuur van achter is afgebeeld, is het niet duidelijk of het een man of vrouw is. De polsen zijn vastgebonden aan polsen van de drie figuren die de ontkenning van statie 3 vertegenwoordigen.
De figuur in de beker die met de rug is afgebeeld verwijst naar de geseling van Jezus. Zijn martelaarschap en dus opoffering voor een groter doel. Hier gaat statie 6 over.

Rechts van de beker en onder de vrouw voor het licht van de vijfde statie, is Jezus geschilderd die zijn kruis draagt. Je zou kunnen zeggen dat hij zijn verantwoordelijkheid draagt, alsmede voor de gehele mensheid. Ik heb dit thema nogmaals verbeeld door twee vrouwelijke figuren samen een andreaskruis te laten vormen als een verkeersbord dat voor een spoorweg staat. De twee figuren dragen hier samen de verantwoordelijkheid. Boven hen zit een figuur met de rug naar ons toegekeerd, de handen boven haar hoofd en met de polsen gebonden aan de enkels van de vrouwen die het andreaskruis vormen. Alle drie de figuren zijn ook gebonden aan de geschilderde Jezusfiguren. Hoe langer je naar het schilderij kijkt, hoe meer je via touwen van de ene figuur naar de andere wordt geleid. Dit symboliseert dat alles met elkaar is verbonden, dat alles wat we doen gevolg heeft op de omgeving en wat we de ander aandoen, doen we ook onszelf aan en wat we onszelf aandoen, doen we ook een ander aan. Over deze holistische verbondenheid gaat statie negen.
Het andreaskruis staat symbool voor Goddelijke kracht en de letter X, ook wel Chi genoemd voor de spirituele energie die deel uitmaakt van alles wat bestaat.

Statie zeven gaat over het dragen van verantwoordelijkheid. Jezus onthult dat dit geen keuzemogelijkheid is. Dit betekent dat we bereid moeten zijn om afstand te doen van eigen wil en ambities wanneer we daarmee een hoger doel dienen.

Resistance and denial
Unleash the warrior
Bearing responsibility
Bearing responsibility
Enlightenment